Ik las net iets over de controversiële ‘hertaling’ van het werk van Louis Couperus. De in 1863 geboren schrijver was ernstig aan een revisie toe, vond men. Om jongeren aan het lezen te krijgen is zijn schrijfstijl naar verluidt sterk vereenvoudigd.
Ik ben het daar natuurlijk vol-ko-men mee eens.
Dat hopeloos archaïsche mannetje met zijn moeilijke woorden en uitputtend lange zinnen. Dat kan toch ook wel korter, Lowietje?
Ooit was er een tijd waarin de lat der opvoeding hoog werd gelegd en leerlingen gestimuleerd werden eroverheen te klimmen. Maar waarom al die moeite als je de lat ook gewoon op de grond kunt kletteren en de jeugd er doodleuk overheen laat wandelen? Ze hoeven dan niet eens van hun telefoon op te kijken. Hoera.
En het is een stuk inclusiever, want er zijn geen achterblijvers die het elitaire koloniale witte niveau niet halen. Of zoiets.
Ik stel dan ook voor dat we deze lijn klakkeloos doortrekken.
Om jongeren aan het rekenen te krijgen vergemakkelijken we de wiskunde door alles af te schaffen dat ingewikkelder is dan 2+2.
Om jongeren aan de topografie te krijgen schrappen we de helft van alle landen op de aardbol.
Om jongeren aan het denken te zetten censureren we de onbegrijpelijke theorieën van grote filosofen en vervangen ze door een compendium van alle aforismen van Johan Cruijff.
Zet iemand dit even in een leuk manifestje? (Niet te lang). Dan sturen we het naar het ministerie van onderweis.
Ik dank u voor uw tijd.