Van Os legt uit

Dan is het nu weer tijd voor
DOKTER VAN OS LEGT UIT
In dit wekelijkse vragenuurtje geeft Van Os antwoord op de meest prangende kijkersvragen

Wat is corona nu eigenlijk?

Corona, ook wel afhaalgriep genoemd, is een bacterie die is uitgevonden door twee aziatische vleermuizen en een speenvarken uit Maasmechelen. Het wordt verspreid door televisiemasten en 5G of zoiets weet ik veel.

Moet ik anderhalve meter afstand houden van mensen op straat?

Nee, zolang je maar in hun elleboog niest.

Hoe kunnen mijn partner en ik de quarantaine het beste doorbrengen?

Het verstandigst is om in elke kamer een Glock 17 binnen handbereik te hebben. Een kleiner kaliber kan ook, maar ik zou niet gaan voor een uzi, een kettingzaag of een Browning Double Automatic Shotgun. Je wilt je partner kunnen overrompelen voordat hij kans ziet zijn arsenaal voor de dag te halen.

Wat adviseert u mensen in deze tijd?

Vertrouw altijd op je jaloezie. Dat je rancuneus bent wil nog niet zeggen dat je niet door allerlei talentloze gematste voorgetrokken gendercorrecte kutschrijvers uit de grachtengordel benadeeld wordt.

Ik bedoelde eigenlijk met betrekking tot corona.

O, in dat geval adviseer ik mensen om alle tips op internet klakkeloos over te nemen. Er zit vast wel iets goeds tussen.

Maar is context niet belangrijk bij het zoeken naar antwoorden op internet?

Context is altijd belangrijk. Als iemand tegen je zegt: ‘Steek maar in je hol’, dan kun je wel beledigd gaan staan wezen, maar als je net een kunstpenis hebt besteld op funpoepert.nl dan is het misschien een nuttige gebruiksaanwijzing. Ik bedoel maar.

Houdt u zich aan de maatregels?

Regelmatig.

Columniste Arzu Aslan zegt dat witte mensen hun plaats moeten kennen in het racismedebat, want ze zijn geen slachtoffer en hebben dus minder recht van spreken. Wat vindt u daarvan?

Daar ben ik het volmondig mee eens. Voorts vind ik dat iemand die zelf nooit is neergeknuppeld door een stroper zich niet sterk mag maken voor zeehondjes.

En dan nu de laatste vraag.

Het antwoord is nee.

Gezellig achtertuinen met Van Os

Als aanstormend literair succes vind ik het soms vermakelijk om naar de wereld te kijken door de ogen van ándere grote schrijvers. Daar kunnen ze nog wat van leren.
Afijn, zo zit ik me nu voor te stellen hoe de geniale modernist James Joyce het tafereel in de omringende tuinen zou hebben beschreven. Laten we zijn befaamde stream of consciousness-techniek eens loslaten op coronavierend Nederland op een warme zaterdagmiddag:
Fwiet fwiet fwiet (vogels).

 • Jeffrey néé, wat heb ik nou gezegd? Afblijven Jeffrey kom hier Zet dat neer Kom daar uit Goedzo was dat nou zo moeilijk?
 • Even stil dit is echt een vette track: This beat here will make you hump, pump, jump. Vind ik zo geniaal die lyrics. Run for cover mothafucker.
  Broem grrrr Broem grrrr (startende brommer).
 • Kaylee niet op de tafel spugen.
  Blaf blaf grom.
 • Wesley laat die hond eens met rust kutje.
  (Zwijgende alternerende blikken boven de schutting, loerend lonkend lonkenoerend. Even stil. Vreemd, die stilte opeens. Welk hemelteken wordt gelijktijdig door beiden waargenomen? Geen teken nee gewoon een kakafonieschuw geluw).
  Wesley: Eg nie.
 • Jeffrey zet dat neer!
  Pats! Daar, ik heb je gewaarschuwd!
  MAAAAMAAAA!!
  (Grimmig) Nou heb je het weer voor mekaar flikker.
  (Met boosaardige vreugde) Nee gij dan met uw snollensmoel.
 • Jeffreybeer, kom maar schatje, kom maar bij mamma.
  WAAAAH WAAAAH WAAAAAH
 • Even stil, dit is een mooi stuk. Jeffrey, zing maar mee met mamma:
  And if he want some pussy that’s a no-no
  I only fuck with bad bitches no homo.

  Hoogstaande fonetische poëzie, mensen. Gratis en voor niks. En dat in een gewone Eindhovense buitenwijk.

Quarantaine

Lief dagboek,
Dit is dag 27 van mijn quarantaine. Of dag 28, ik ben alle besef van tijd kwijt.
Ik heb zojuist de laatste twee stroopwafels opgegeten. Vanaf nu zal ik mij met dode ratten en rioolwater in leven moeten houden. Ik heb weliswaar een gloednieuw espressoapparaat maar ik ben te lui om de handleiding te lezen.
De dagen verlopen tergend traag. Ik begrijp nog steeds niet waarom ik alleen de biografie van Patty Brard heb meegenomen toen ik me in deze kelder opsloot. Ik zou nu zelfs een roman van Tommy Wieringa kunnen lezen om de gekmakende leegte te verdrijven.
Ik heb geprobeerd Breaking Bad te bingewatchen maar ik kom niet door het tweede seizoen heen. Waarom doet die compagnon steeds van die domme dingen? En wie is die kale vent met die ringbaard?
Gelukkig kan ik me een beetje vermaken door uit het kelderraam op geïnfecteerden te schieten.
Iemand zei laatst: ‘Hé lulmeier, waarom ga je geen boek schrijven als je toch de hele dag binnen zit? Ja, tis maar een idee hoor. Tering.’
Afijn, op die gedachte was ik nog niet gekomen, dus ik denk dat ik dat maar ga doen dan.
Misschien tot later.

Mening

Luister eens, mensen.
Ik ben van mening dat we dit virus totaal niet/veel te serieus nemen. Ik kan werkelijk niet/heel goed begrijpen dat mensen de straat op gaan, en evenmin/ook dat ze knuffelen en flikflooien. Daarbij vind ik het absoluut niet/zeer gepast dat we er grappen over maken.
De deskundigen/bn’ers zijn het er allemaal over eens/oneens dat we zoveel mogelijk binnen moeten blijven/naar buiten moeten gaan om het virus een kans te geven zich verder te verspreiden/tegen te houden om de groepsimmuniteit te versterken/voorkomen.
Een mondkapje voor je bakkes heeft compleet geen/zeer veel zin.
Is het nu eindelijk helder?
Ik wil er nog aan toevoegen dat deze precaire tijden vragen om behoedzaam/daadkrachtig optreden en dat er wel/geen behoefte is aan ambivalentie.
Laten we er verder geen/zoveel mogelijk woorden aan vuilmaken.
Ik dank u voor uw tijd/nijd.

Waarschuwing

Maart 2020

Ik zeg het nu maar vast even.
Mochten er Nederlandse schrijvers zijn, met name romanciers, die zich reeds bezinnen op een Coronaroman, die deze vreselijke plaag des doods te gelde willen maken, die zich op dit ogenblik beijveren om straks de eerste te wezen met een pseudobeschouwende gelegenheidsnovelle, die in het najaar willen uitkomen met ‘Liefde in tijden van Corona’, ‘De Coronabury Tales’ of ‘La Peste 2.0’, die zich nu al met een stalen smoel bij Jinek zien zitten, die een Coronadagboek willen publiceren, die een bundeling ‘Verzamelde Coronagedichten’ in de la hebben liggen, die een Coronabriefwisseling met Ilja Leonard Pfeijffer naar de drukker menen te moeten sturen, dan wil ik die bij dezen nadrukkelijk waarschuwen: JE GAAT ERAAN.
Geen grap. Je laatste uur heeft geslagen.
Ik kom je halen.
Ik wil het niet. Het Nederlandse Volk wil het niet.
Gewoon niet.
Ik dank u voor uw aandacht.